~Mak, mama, ibu, ummi, momma and so on~



Assalamualaikum...
Post ari ni aku nk menjoyah tentang... IBU! Yeah, ibu. 


Adakah korang sayang ibu korang? Sejauh mana korang sayang ibu korang? Sebelum ni kita asyik dengar, sejauh mana kita sayang awek kita. Memacam jawapan kita dengar. Yg ni la, yg tu la. Soalan ni agak-agak korang dpt jawab tak?

Kita banyak baca dalam dada akhbar, especially anak buang ibu. Baru2 ni kalo korang baca akhbar, SEORANG JURURAWAT DITEMUI RENTUNG - SELEPAS MENYELAMATKAN 2 ANAKNYA DARI RUMAH MEREKA YANG TERBAKAR. Tgk, kasih ibu bawa ke mati. Kasih ibu bawa ke syurga. Ibu yang lahirkan kita dgn penuh siksa, separuh nyawa dia gunakan utk pastikan kita dilahirkan dengan selamat dan sihat sejahtera. Well, takyah citer la ni sebab kita semua dah sedia maklum tahu. Then, apa perasaan korang bila baca header akhbar yg tulis: ADIK BERADIK BUANG IBU "KUAT MAKAN"

like this:
nk baca? klik!

Berita ni mayb dah lama kot tp cuba pahamkan balik, wat kesimpulan. Apa salahnya kalo ibu makan banyak? Dulu time kita kecik2 dulu, kita tak makan banyak ke? Ada yg sampai membahan 2-3 pinggan tak ingat orang blakang. Ibu ada marah? Takde kan? Ni cuba ibu makan banyak, 9 anak sanggup tendang ibu masuk rumah penjagaan orang2 tua. Betul la pepatah org2 dulu ckp : |Sorang mak boleh jaga 9 orang anak, tapi 9 orang anak tak bleh jaga mak sorang.| Wahai korang2 yg pernah wat cenni, pikir la balik, kita ada sorang je mak kandung. Yang lahirkan kita, yang besarkan kita. Eh, hello, korang kalo dah wat cenni maknanya korang dah batalkan tiket untuk masuk syurga tau. Apatah lagi nak masuk syurga, nak cium wangian syurga pun diharamkan.

Korang bloggers2 mesti pnah tgk kan drama2 kat kaca televisyen yg bertemakan kasih sayang ibu. Yang paling aku ingat, cerekarama TV3 yg bertajuk Syurga Di Mana. Citer pasal kasih sayang ibu yang paling sadis aku tgk, sedih! Sedih ngan sikap2 budak2 skang nih yang tak reti nak hormat orang2 tua especially ibu. Niat yang baik disalaherti, sampai ada yang bagi penerajang kat ibu, TIME IBU TENGAH SOLAT! Sampai ada yang pelempang ibu, TIME IBU LEPAS AMIK WUDUK! Sampai ada yang hentak kepala ibu kat dinding, SEMATA-MATA SEBAB IBU TAK BENARKAN WAT BENDA-BENDA JAHAT! Apa smua ni?

Kita hanya tau rasa sebak bila dengar lagu2 pasal ibu. Lagu2 cam Buatmu Ibu, Syurga di Telapak Kaki Ibu, Ayah dan Ibu, dan 1 lagu mandarin, Ting Ma Ma De Hua. Pikir balik kenapa kita rasa sebak? Kita dengar lagu tu, adekah kita hayati betul2? Adakah kita nk tunggu ada satu seminar wat sesi muhasabah diri pasal ibu bapa? Yang masa tu jep korang boleh insaf, dan bila selangkah keluar dari seminar tu, korang lupa balik? Hello! 

"Ibu, bergenang air mataku...
...terbayang wajahmu yang redup sayu.
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan...
...bagaikan laut yang tak bertepian"

"Biarpun kepahitan telah engkau rasakan, TIDAK PUN KAU MERASA JEMU"

"Duhai apakah gerangan budi balasan...
...bagi insan melahirkan, membesarkan?
TIADA BAHAGIA JIKA TIADA DOA PUJA RESTU
SYURGA ITU DI TELAPAK KAKI IBUNDA"

Kita semua pun tau, sekali kita menatap wajah ibu kita dengan ikhlas dan penuh kasih sayang, 1000 kali Allah akan beri rahmat kpd kita. 1000 rahmat, sapa lagi nak bagi melainkan Yang Maha Esa? Kita yang cuma ada seorang ibu, seorang tu jugak la yg kita boleh tatap. Aku cukup tersentuh dengan satu baris lagu ni

"...dan raut tuamu membekas jiwaku, meredakan rindu, mendamaikan kalbu.
... tak mungkin ku temu iras sentuhanmu
...biarpun ku redah seluruh dunia, mencari gantimu"

UNIC ~ Lafaz Yang Tersimpan.

Kalau lah ditakdirkan ibu kita pegi dulu, mampu ke kita nk cari sentuhan tangan yang seiras ibu kita? Aura kasih sayang sebijik macam ibu kita? Belaian keibuan sebijik cam ibu kita? Ibu sayang kita cam menatang minyak yang penuh, penuh berhati2 dan kasih sayang serta perhatian. Kita? Macam melepaskan anjing tersepit. Melayan ibu cam sampah, buang gitu jep. Tak cukup dengan tu, kita bolot harta ibu, yang tak semestinya jadi milik kita. C'mon la brader and sistah, sapa lagi nk sayangkan ibu kita selain kita sendiri?

Untuk penutup, korang hayati lirik lagu ni

TING MAMA DE HUA -JAY CHOU
LISTEN TO MAMA'S WORD

Xiao peng you, ni shi fou you hen duo wen hao, wei shen me
Little children, do you have a lot of questions, why

Bie ren zai na kan man hua, wo que zai xue hua hua, dui zhe gang qin shuo hua
When other kids are reading manga, I am learning to draw and learning to communicate with the piano

Bie ren zai wan you xi, wo que kao zai qiang bi bei wo de ABC
When other kids are playing games, I am leaning on the wall memorizing my ABCs

Wo shuo wo yao yi tai da da de fei ji, wo jue de dao yi tai jiu jiu lu yin ji
I said that I wanted a large airplane, but I got an old recorder


Wei shen me, yao ting ma ma de hua, zhang da hou ni jiu hui kai shi dong de zhe zhong hua
Why should I listen to mother's words? When you grow up you will understand what I am saying

Zhang da hou wo kai shi ming bai, wei shen me wo pao de bi bie ren kuai, fei de bi bie ren gao
After I got older I started to realize why I run faster than others and fly further than other people

Jiang lai da jia kan de dou shi wo hua de man hua, da jia chang de dou shi wo xie de ge
In the future, people will be reading my mangas and all the songs they sing will be written by me

Ma ma de xin ku bu rang ni kan jian, wen nuan de shi pu zai ta xin li mian
Mother's hard work isn't seen by others. She knows the warm recipe by heart

You kong jiu duo duo wo wo ta de shou, ba shou qian zhe yi qi meng you
When you have time, hold her hand and sleep dream together

Ting ma ma de hua, bie rang ta shou shang, xiang kuai kuai zhang da cai neng bao hu ta
Listen to mother's words, don't let her get hurt. You want to grow up quickly so you can take care of her

Mei li de bai fa, xing fu zhong fa ya tian shi de mo fa, wen nuan zhong ci xiang
Beautiful white hair, growing inside happiness. Angel's magic benevolence within (her) gentleness

Zai ni de wei lai, yin yue shi ni de wang pai na wang pai tan ge lian ai
In your future, music is your key to success, use it to get into a relationship

Ai wo bu xiang ba ni jiao huai hai shi ting ma ma de hua ba, wan dian zai lian ai ba
Sigh, I don't want to teach you to be a bad kid. Why don't you listen to what your mother says and get in a relationship later

Wo zhi dao ni wei lai de lu, dang ma bi wo geng qing chu
I know your future path, but your mother knows it even better

Ni hui kai shi xue qi ta tong xue zai shu bao xie dong xie xi
You will start imitating friends and write things on your backpack

Dan shi wo jian yi ni zui hao xie, ma ma wo hui yong gong du shu
But I suggest you better write: Mom I will put in my best effort to learn

Yong gong du shu, zhe me hui cong wo zui ba shuo chu
I will study hard, how does that come from my mouth?

Bu xiang ni shu suo yi yao jiao ni, yong gong du shu
I need to teach you because I don't want you to lose. Study hard

Ma ma zhi gei ni de mao yi, ni yao hao hao shou zhe
The sweater mother gave you, you have to keep it safe

Ying wei mu qin jie dao shi wo hui gao shu ta, wo hai liu zhe
Because on Mother's Day, I want to tell her, I still have it

Dui le, wo hui yu dao le zou ren fa
Oh yea, I will meet Zhou Run Fa*
*Zhou Run Fa is a famous actor (Yes...He is Chow Yun Fat)

suo yi ni ke yi geng tong xue xuan yao du shen wei lai shi ni ba ba
So you can show off to your friends, "The God of Gambling will be your father"

Wo zhao bu dao tong nian xie de qing shu, ni xie wan bu yao song ren
I can't find the childhood love letter. Don't give it away after you write it

yin wei guo liang tian ni hui zai cao chang shang jian dao
Because you will find it on the playground two days later

Ni hui kai shi xi huan shang liu xing ge yin wei zhang xue you kai shi zhun bei chang wen bie
You will start to like pop music because Jacky Cheung is about to sing Kiss Goodbye*
*(Kiss Goodbye is a famous song that was a hit in the 90s)

Ting ma ma de hua, bie rang ta shou shang, xiang kuai kuai zhang da cai neng bao hu ta
Listen to mother's words, don't let her get hurt. You want to grow up quickly so you can take care of her and protect her

SEKIAN!

~menjoyah la benda baik~




Mekacih baca... kalo rajin, comment la ye - tuan tanah kedaung-

6 comments:

kim heeruul said...

sadis yok..
aku syg ibu aku...
hope aku tak macam 9 org anak yang tendang ibu ke rumah org tua itu..

~ely~ said...

sedeyhnyeee... sObs3...
ceb baek lagu tuh ade translate english da.. kalO ta mampuih kna ulang alik translate gOOgle.. huhu

Incik Zoul Muhammad said...

@~ely~

ahahah... puas sy carik baru jmpa...

Incik Zoul Muhammad said...

@kim bum heerul
nauzubillahi min zalik

HeziqaMushadadLee said...

even aku selaloo buat mak aku rase annoying dengan aku(erk?)but still aku takkan tergamak nak letak mak aku dekat umah org tua..dan aku hrp sgt aku leh jage mak aku..(isk..isk..)

p/s:der,buang le word verification tuu

Azmie said...

ibu ranking pertama di hati.. =)

masterpiece akuh...

masterpiece akuh...
novel rekaan aku...